Шоколадний ганаш для капкейків
Шоколадний ганаш для капкейків і тортів — одне з найпопулярніших прикрас, і, безумовно, смачних. Він дуже підходить під мастичное покриття. Ганаш готується досить просто, з використанням мінімуму продуктів. Але потрібно дотримуватися певних правил.
Читайте також:
Як приготувати шоколадний ганаш для капкейков
Шоколадний ганаш — це вершково-шоколадний крем. В його основу можуть покласти НЕ вершки, а масло, але головний інгредієнт — шоколад.
Походження крему шоколадний ганаш
Як часто буває в історії, виникнення крему сприяла випадковість. Французький кухар абсолютно не спеціально в топлений шоколад пролив вершки, за що був покараний вищим кухарем. Він був названий «ganache» – по-французьки означає «дурень». Але смакові якості «випадкової» страви всім сподобалися, завдяки ніжності і солодощі. Ганаш увійшов в рецепти десертів, залишивши за собою це смішну назву.
Шоколадний ганаш може поділятися на види: його готують на основі вершків або масла в залежності від того, для чого — для кексів, капкейков, тортів.
Склад шоколадного ганаша
У рецептурі ганаша присутні різні види шоколаду. Важливо при приготуванні дотримати пропорції, щоб крем вийшов необхідної консистенції і жирності.
Шоколад для ганаша — види
- Класичний ганаш готують на основі шоколаду темного, а пропорції при цьому 1 до 1;
- Менш жирним вийде ганаш, приготований з використанням молочного шоколаду, пропорція при цьому 2 до 1;
- Білий шоколад слід змішати з великою кількістю вершків, пропорція тут 4 до 1;
- Темний гіркий шоколад також доречний для приготування ганаша, пропорція 1 до 1. Але важливо пам’ятати, що такий ганаш дуже специфічний на смак, на любителя.
Пропорції для приготування крему розраховуються виходячи з того, яка кількість какао-масла міститься в шоколаді. Наприклад, цього компонента практично немає в шоколаді білому, а тому і пропорція тут 4 до 1.
Найпростіший варіант ганаша — на вершках. Він до того ж більш легкий і менш калорійний. Але такий крем готувати складніше, ніж масляний. А ось він (масляний) важчий і жирний.
Рецепт шоколадного ганаша для капкейков
Для того щоб приготувати смачний ганаш для капкейков, Вам потрібно: жирні вершки (250 гр.), Чорний шоколад (250 гр.). За смаком Ви можете вершки замінити маслом, але тоді ганаш не можна буде назвати класичним. Використовуйте продукти високої якості і точні пропорції. Крем вийде дуже насиченого смаку з в’язкою консистенцією, яка як раз буде підходити для створення ефектної «шапочки» капкейк.
Приготування крему ганаш шоколадний
Крем готується в кілька етапів:
- Плитку шоколаду ламаємо на шматочки і складаємо в сотейник. Сильно дрібно ламати не варто, розтануть навіть більші шматки;
- Окремо потрібно підігріти вершки – кип’ятити не можна, але по краях повинні з’явитися пухирці;
- Важливо налити розігріті вершки в сотейник з шматочками шоколаду. Це суворе правило, не можна робити навпаки, щоб суміш не почала підгорати;
- Перемішуємо лопаткою. Коли шоколад весь розтане, суміш вийде однорідна і приваблива зовні.
Якщо Ви готуєте шоколадний ганаш на маслі, то вийде аналогічно. Такий крем зберігають в холодильнику, але не більше двох діб. Щоб прикрасити капкейкі, досить довести крем до кімнатної температури.
Майстерня солодощів StudioCake приготує для Вас красиві, тематичні смачні ласощі – капкейки, одним зі складових яких буде знаменитий шоколадний ганаш.