Як зробити еклер будинку: рецепт еклера

Еклер — одне з класичних тістечок, яке веде свою історію з Франції. Як зробити еклер своїми руками, порадувавши себе і близьких?

Це довгасте тістечко з заварного тіста з начинкою. Може бути з вершковими кремом, масляним, сирним, згущеним молоком, лимонним кремом та іншими наповненнями. Зверху еклер зазвичай покритий шоколадною глазур’ю, помадкою або цукровою пудрою.

Еклер виник в 1553 році, при Катерині Медичі. Її придворний кухар Пантереллі винайшов заварне тісто, назвавши в свою честь. Нове тістечко негайно було включено в меню королеви і двору, оскільки сподобалося всім і відразу.

Читайте також:

Як зробити еклери в домашніх умовах

Для приготування класичного варіанту еклера нам потрібні:

  • 75 гр. молока;
  • 75 гр. масла (вершкове);
  • 75 гр. води;
  • 3 гр. цукру;
  • Сіль за смаком;
  • 120 гр. борошна (пшеничне);
  • 3 курячих яйця.

Процес приготування еклерів

Потрібно заздалегідь просіяне борошно, залити водою з молоком, і поставити все це на невеликий вогонь. Додаємо туди цукор, трохи солі, а також вершкове масло (краще брати жирне). Тримати суміш на невеликому вогні, але кип’ятити не можна. Безперервно помішуйте, щоб не було грудочок.

Окремо розбити яйця, збити і бажано процідити (щоб не було білкових грудочок). В остигле трохи тісто додамо яєчну суміш. У підсумку — суміш однорідна і тягуча.

Щоб сформувати майбутнє еклери, використовуємо спеціальний кондитерський мішок. Його наповнимо сумішшю тесту і «видавлюємо» продовгуватими «фігурками» на деко (заздалегідь постеліть пергаментний папір). Ставимо випікати при високій температурі (180 градусів) хвилин на сорок.

Коли тістечка охолонуть, їх можна наповнити будь-яким тестом на смак і прикрасити зверху.

Як зробити еклер шоколадний

Для приготування шоколадного варіанту еклера нам потрібні (для крему):

  • 60 гр. масла (вершкове);
  • 75 гр. борошна;
  • 3 яйця;
  • 125 гр. молока;
  • 20 гр. цукру;
  • Столова ложка крохмалю;
  • 50 гр. гіркого шоколаду.

Розглянемо варіант приготування з кремом. Ми можемо опустити процес приготування тіста, власне, самих тістечок, так як він буде аналогічний.

Процес приготування шоколадних еклерів

Отже, готуємо шоколадний крем. Наливаємо в сотейник молоко. Змішаємо заздалегідь крохмаль, цукор-пісок і яєчний жовток. Шоколад можна розтопити на водяній бані або в мікрохвильовій печі.

Ставимо сотейник на вогонь: спочатку краще молоко довести до кипіння, і додати потім жовток. Постійно суміш помішувати, щоб не пригоріла. Додаємо туди розтоплений шоколад і масло. Крем краще перекласти на деко на харчову плівку, загорнути її і відправити на 1,5 години в морозильну камеру.

Беремо наші тістечка, за допомогою шпажки (зубочистки) робимо три дірочки збоку. Остиглий крем складаємо в кондитерський мішок і наповнюємо кожне тістечко всередині за допомогою тонкої насадки.

Як зробити еклер з сирним кремом

Для приготування сирного варіанти еклера нам потрібні (для крему)

  • 200 гр. сиру жирністю 5%;
  • 100 гр. масла (вершкове);
  • 45 гр. пудри;
  • 35 гр. згущеного молока;
  • Ванільний цукор (пакетик).

Процес приготування сирних еклерів

Приступимо відразу до його приготування. Сир заздалегідь протерти через друшляк. Додати до нього цукрову пудру, ванільний цукор (перемішуємо). Окремо міксером збиваємо масло і з’єднуємо його зі згущеним молоком, продовжуючи збивати.

Тепер обидві ці маси слід змішати. Крем готовий. Можна відправити його в морозилку на півгодини, щоб охолов. Точно також наповнюємо остиглі еклери кремом. Зверху можна прикрасити цукровою пудрою і можна подавати.

Для Вашого самого незабутнього і барвистого свята, кондитерська StudioCake приготує смачні тістечка, яскраві капкейкі і тематичний торт. Будь-десерт «приїде» до Вас до часу по Києву та Київській області.

Scroll Up