Як зробити еклер будинку: рецепт еклера
Еклер — одне з класичних тістечок, яке веде свою історію з Франції. Як зробити еклер своїми руками, порадувавши себе і близьких?
Це довгасте тістечко з заварного тіста з начинкою. Може бути з вершковими кремом, масляним, сирним, згущеним молоком, лимонним кремом та іншими наповненнями. Зверху еклер зазвичай покритий шоколадною глазур’ю, помадкою або цукровою пудрою.
Еклер виник в 1553 році, при Катерині Медичі. Її придворний кухар Пантереллі винайшов заварне тісто, назвавши в свою честь. Нове тістечко негайно було включено в меню королеви і двору, оскільки сподобалося всім і відразу.
Читайте також:
Як зробити еклери в домашніх умовах
Для приготування класичного варіанту еклера нам потрібні:
- 75 гр. молока;
- 75 гр. масла (вершкове);
- 75 гр. води;
- 3 гр. цукру;
- Сіль за смаком;
- 120 гр. борошна (пшеничне);
- 3 курячих яйця.
Процес приготування еклерів
Потрібно заздалегідь просіяне борошно, залити водою з молоком, і поставити все це на невеликий вогонь. Додаємо туди цукор, трохи солі, а також вершкове масло (краще брати жирне). Тримати суміш на невеликому вогні, але кип’ятити не можна. Безперервно помішуйте, щоб не було грудочок.
Окремо розбити яйця, збити і бажано процідити (щоб не було білкових грудочок). В остигле трохи тісто додамо яєчну суміш. У підсумку – суміш однорідна і тягуча.
Щоб сформувати майбутнє еклери, використовуємо спеціальний кондитерський мішок. Його наповнимо сумішшю тесту і «видавлюємо» продовгуватими «фігурками» на деко (заздалегідь постеліть пергаментний папір). Ставимо випікати при високій температурі (180 градусів) хвилин на сорок.
Коли тістечка охолонуть, їх можна наповнити будь-яким тестом на смак і прикрасити зверху.
Як зробити еклер шоколадний
Для приготування шоколадного варіанту еклера нам потрібні (для крему):
- 60 гр. масла (вершкове);
- 75 гр. борошна;
- 3 яйця;
- 125 гр. молока;
- 20 гр. цукру;
- Столова ложка крохмалю;
- 50 гр. гіркого шоколаду.
Розглянемо варіант приготування з кремом. Ми можемо опустити процес приготування тіста, власне, самих тістечок, так як він буде аналогічний.
Процес приготування шоколадних еклерів
Отже, готуємо шоколадний крем. Наливаємо в сотейник молоко. Змішаємо заздалегідь крохмаль, цукор-пісок і яєчний жовток. Шоколад можна розтопити на водяній бані або в мікрохвильовій печі.
Ставимо сотейник на вогонь: спочатку краще молоко довести до кипіння, і додати потім жовток. Постійно суміш помішувати, щоб не пригоріла. Додаємо туди розтоплений шоколад і масло. Крем краще перекласти на деко на харчову плівку, загорнути її і відправити на 1,5 години в морозильну камеру.
Беремо наші тістечка, за допомогою шпажки (зубочистки) робимо три дірочки збоку. Остиглий крем складаємо в кондитерський мішок і наповнюємо кожне тістечко всередині за допомогою тонкої насадки.
Як зробити еклер з сирним кремом
Для приготування сирного варіанти еклера нам потрібні (для крему)
- 200 гр. сиру жирністю 5%;
- 100 гр. масла (вершкове);
- 45 гр. пудри;
- 35 гр. згущеного молока;
- Ванільний цукор (пакетик).
Процес приготування сирних еклерів
Приступимо відразу до його приготування. Сир заздалегідь протерти через друшляк. Додати до нього цукрову пудру, ванільний цукор (перемішуємо). Окремо міксером збиваємо масло і з’єднуємо його зі згущеним молоком, продовжуючи збивати.
Тепер обидві ці маси слід змішати. Крем готовий. Можна відправити його в морозилку на півгодини, щоб охолов. Точно також наповнюємо остиглі еклери кремом. Зверху можна прикрасити цукровою пудрою і можна подавати.
Для Вашого самого незабутнього і барвистого свята, кондитерська StudioCake приготує смачні тістечка, яскраві капкейкі і тематичний торт. Будь-десерт «приїде» до Вас до часу по Києву та Київській області.